Een huis kopen doe je niet zomaar. Het is niet te vergelijken met welke aankoop dan ook! Een pakje suiker koop je waarschijnlijk zonder er teveel over na te denken. Als je een huis koopt denk je er misschien wel honderd keer over na. Wellicht heb je al meerdere huizen bekeken. Het kan ook zo zijn dat je bij de bezichtiging van een huis meteen weet dat dit jouw stulpje gaat worden. Vaak is het een gevoel waardoor je weet dat dit jouw huis gaat worden, of juist niet! Hierbij kan aankoopmakelaardijbreda.nl goed helpen.
Hoe gaat het in zijn werk?
Uiteraard is het belangrijk dat je van tevoren weet wat financieel haalbaar is. Het heeft geen zin om naar woningen te gaan kijken die boven je budget geprijsd zijn. Als je weet wat je je zou kunnen veroorloven dan kan het zoeken gaan beginnen. Op internet zijn vele huizen te vinden die te koop staan in de door jouw gekozen regio. Vaak staat er duidelijk omschreven hoe het huis ingedeeld is. Het aantal (slaap)kamers is misschien belangrijk voor je. Dat soort informatie vind je duidelijk omschreven terug. Als je iets hebt gevonden waar je eventueel interesse in hebt, dan is het mogelijk om het huis “in het echt” te gaan bekijken. Meestal neem je contact op met een makelaar. De meeste huizen worden namelijk via een makelaar als tussenpersoon aangeboden. Het komt ook weleens voor dat iemand zijn of haar huis te koop zet zonder tussenkomst van een makelaar. In dit geval zou je contact op kunnen nemen met de eigenaar van de woning.
Droomhuis gevonden!
Eindelijk is het moment aangebroken! Je hebt je droomhuis gevonden! Nu volgt een belangrijk deel van het koopproces. Je gaat een bod doen op het huis. Het huis staat te koop voor een zogenaamde vraagprijs. Het is mogelijk om een bod te doen op het huis dat lager ligt dan de prijs die men ervoor vraagt. Het kan zijn dat de eigenaar akkoord gaat. Het kan ook zijn dat je een tegenbod krijgt. Op deze manier proberen jullie samen tot een bedrag te komen waar beide partijen blij mee zijn. Let er op dat de prijs in de meeste gevallen exclusief “kosten koper” is. Dat wil zeggen dat jij als koper ook nog moet betalen voor de overdrachtsbelasting, de notariskosten en de inschrijving in het kadaster. Ook krijg je te maken met de kosten voor het afsluiten van een hypotheek en notariskosten voor het opmaken van de hypotheekakte. Ook makelaarskosten en taxatiekosten zijn voor jouw rekening. Goedkoop is het natuurlijk nooit! Maar wonen in het huis van je dromen is natuurlijk heel wat waard.
Het is inderdaad spannend om een huis te kopen in deze tijd. Ik ben ook op zoek naar mijn droomhuis, maar dat is nog niet zo makkelijk. Gelukkig heb ik meerder bezichtigingen ingepland voor volgende week.
Leuke blog! Inderdaad, pas als je weet wat je je zou kunnen veroorloven kun je pas beginnen met zoeken. Slim om dit samen met een hypotheker te bepalen! Groetjes Felix
Wij zijn ook op zoek naar een nieuwe woning. We hebben altijd gehuurd in de stad gewoond en willen nu een huisje in een naastgelegen dorp kopen. Het aanbod is gelukkig groot. Hopelijk hebben we geluk in onze zoektocht!